2. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA MEDIJATORA JUGOISTOČNE EUROPE

Ponedjeljak, 22 Oktobar 2018 23:32

2. MEĐUNARODNA KONFERENCIJA MEDIJATORA JUGOISTOČNE EUROPE

DOBOJ, 12.10.2018 godine, Udruga/Udruženje mediǰatora jugoistočne Europe u partnerstvu s Udruženjem  mediǰatora u Bosni i Hercegovini i Mrežom za izgradnju mira uz podršku misije OSC-a u Bosni i Hercegovini zajednički su organizovali 2. Međunarodnu  konferenciju medijatora jugoistočne Europe pod nazivom „Medijacija - prilika za izgradnju  dostojanstvenijih  odnosa u društvu“. Učesnici konferencije su bili medijatori iz  BIH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije  i Kosova, te predstavnici državnih institucija, Nevladinih organizacija i medija.
Cilj konferencije je osim edukativno-stručnih rasprava, promocija i unapređenje medijatorske prakse medijatora i poticanja učinkovite  komunikacije koja bi kroz medijacijski postupak olakšavala pronalaženje prihvatljivih rješenja u svim vrstama sporova.
Ispred Udruženja medijatora u Bosni i Hercegovini  učešće je prijavilo 27  medijatora.

Predsjednica Udruženja medijatora BiH Orleanka Nikodinović na konferenciji predstavila je statističke podatke o uspješnosti medijacije u 2017 godini. Nadalje, predlaže mogućnosti potpisivanja sporazuma sa sudovima o minimalnom broju predmeta koji bi se upućivali na medijaciju, promovisati ugovorne klauzule o medijaciji, promovisati dobru praksu komunalnih preduzeća.

Ispred Udruženja medijatora  su bili sledeći predavači: 
  • Članica Upravnog odbora Jagoda Ribica, temu „Medijacija u pravnom sistemu Bosne i Hercegovine“
  • Medijator prof.dr. Muharem Selimović, tema; Trend medijacije u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine.
  • Medijator mag.iur. Siniša Ravlić, tema;  „Medijacija u gospodarskim sporovima“ 
  • Medijator, Esad Bećirović, tema; „Mogućnosti primjene porodične medijacije u sporovima u kojima se pojavljuju djeca“
pogledano 1308 puta